Nyheter‎ > ‎

Hva vil det si å være luthersk?

lagt inn 4. sep. 2010, 08:10 av Ole Kristian Sameien   [ oppdatert 4. sep. 2010, 10:51 ]
L'en i NLM står for luthersk, men hva betyr det egentlig? To søndager i høst ønsker vi å sette søkelyset på hva det vil si å være luthersk. Den unge og engasjerte teologen Kenneth Ellefsen kommer på besøk for å snakke om dette temaet.

Kenneth Ellefsen er født i 1982. Han har på tross av sin unge alder rukket både å ta en mastergrad i teologi fra Menighetsfakultetet og en bachelor i pedagogikk fra Norsk Lærerakademi. Han har siden 2006 vært ansatt ved Fjellhaug Misjonshøgskole, og fra 2009 som undervisningsleder og stipendiat. Han har også siden 2005 vært timelærer i kirke- og baptisthistorie ved Høgskole for Ledelse og teologi.

- Hva er dine hovedfelt?
- Mitt særlige undervisningsområde er kirkehistorie og konfesjonskunnskap.

- Hvorfor er det viktig med fokus på luthersk tro?
- Jeg mener den lutherske teologien er en teologi som makter å både snakke rett om Gud og sant om livet på samme tid. Luthersk teologi er en jordnær kristentro der fokuset hele tiden ligger på hva Gud har gjort for oss. 

- Hva er det viktigste Luther har å tilføre kristne i Norge i dag?
Luthersk teologi har sine tre slagord: Nåden alene, troen alene og skriften alene. Dette er tre viktige slagord også for vår tid.

- Hva med det Luther sa som ikke er bra?
- Luther så mye bra og han sa mye dumt. Heldigvis er vi ikke bundet på alt det Luther har sagt og skrevet. Det er ikke Luthers teologi vi bygger på, men luthersk teologi. Og luthersk teologi er fremstilt i bekjennelsesskriftene Confessio Augustana (1530) og Luthers Lille Katekisme (1529). Vi kan lese mye av det Luther har skrevet med stort utbytte, men vi er ikke forpliktet på hans tekster og uttalelser.

- Har du et favorittsitat?
- Hvorfor være normal, når man kan være seg selv.

Du kan høre Kenneth engasjerende undervisning to søndager i Hamar høsten 2010:
  • 12. september kl 11: "Hva vil det si å være luthersk?" (del 1)
  • 3. oktober kl 11:  "Hva vil det si å være luthersk?" (del 2)
Comments